top of page

Die overgang van Oud naar Nieuw

Bijgewerkt op: 7 dec. 2023

Een haat-liefde relatie; zo kan je mijn relatie met die overgangen van oud naar nieuw wel beschrijven. Ze verlopen al jaren niet meer hoe ik het had gewild en toch kijk ik er elk jaar naar uit. Ik liep rond met de overtuiging dat de manier waarop je de overgang inzet het jaar bepaald.


Oud naar nieuw 2022; we mochten weer echt samen zijn sinds corona. Ik bracht deze - voor het eerst sinds jaren - bij mijn familie door. Het was 23u59 en niemand gaf iets om het feit dat het nieuwe jaar in aantocht was. Ik meen mij een gesprek over nieuwe keukens te herinneren op dat moment. - “Ik had het beter alleen ingezet met mijn eigen intenties, een klein ritueel om van oud naar nieuw te gaan” - bleef in mijn hoofd vastzitten op repeat. Ik was kwaad. En vervolgens was ik kwaad om het feit dat ik kwaad mijn nieuwe jaar had ingezet.


Toch had 2022 heel wat in petto voor mij.

Het jaar dat ik afstudeerde als creatief therapeut, het jaar dat ik zelfstandig werd, het jaar dat ik voor het eerst een workshop hield en echte klanten had, het jaar dat ik ook loopbaancoach werd en aansloot bij een leuk team.

Het jaar van opstarten. Was het makkelijk? Neen. Ik heb moeten durven stappen zetten en dit soms met een klein bonzend hartje.


Oud naar nieuw 2023 verliep ook niet zoals gepland. We vertrokken op reis, maar mijn vriend had de griep. Toch sleurde ik hem dat vliegtuig op (dat pas landde om 20u30 op 31 dec) en vervolgens mee naar de hoofdstad waar ik het vuurwerk niet wou missen. Elk restaurant was volgeboekt - obviously - dus aten we rond 23u30 ergens de slechtste pizza van het jaar - gelukkig was die bijna om.

Daarna waren we net op tijd voor het veelbelovende vuurwerk bij de kathedraal van Palma. Wat bleek een legaal festijn te zijn van mensen die hun eigen vuurwerk mochten afschieten. Dus om 00u10 begonnen we ons al snel een weg te banen tussen al het feestende volk door, richting de auto. Oud naar nieuw was afgelopen.


Toen ik opstond op 1 januari en de warme zon op mijn snoet voelde kon ik alleen maar dankbaar zijn op deze manier het nieuwe jaar in te zetten. Dat ons vliegtuig een van de weinigen was die niet geannuleerd was en ik voor het eerst in mijn leven een warme zon kon voelen om onze donkere winters te doorbreken. DIT was voor mij belangrijk en dat besefte ik toen ik op 1 januari mijn ogen open trok.


Het besef kwam dat het niet uitmaakt hoe je de overgang van oud naar nieuw maakt op 00u, maar dat het belangrijk is dankbaar te zijn voor wat je hebt en krijgt, dankbaar te zijn voor waar je staat, hebt bereikt het afgelopen jaar, wie jij bent en wie er bij je is. Je eigen mindset op de eerste dag van het jaar, dat is belangrijk!


Er worden zo vaak overgangen van oud naar nieuw gemaakt in ons leven dat we het soms niet meer door hebben. We laten iets achter en beginnen aan een nieuw hoofdstuk in ons leven; we verliezen iemand dierbaar, veranderen van school, laten vrienden of partners achter ons, verhuizen of immigreren, doorbreken van oude patronen, mama worden, ...

Hoe we dit soort "oude" in onszelf afsluiten en beginnen aan het "nieuwe" - Dat is belangrijk.

Het gaat dus niet om op welke manier je hebt geproost, gefeest of gekust om 00u - Deze overtuiging laat ik alvast achter bij 2022 want deze werkt me al jaren tegen.


Oud en nieuw komen we overal tegen.


-


En hier zit ik nu, nog met een klein hartje en ongeloof dat ik mijn oude leven achter mij laat. 2022 was een jaar van opstarten, 2023 wordt er een van groeien in zelfstandig zijn.

Weet ik al exact hoe dit zal gaan? En of het wel goed zal lopen? Neen, maar ik vertrouw en geloof.


Voor het eerst, zoals je reeds las, mocht ik ook ervaren hoe het voelt een warme zon te voelen in de winter. Het is een kleine nieuwigheid, maar het voelt als een big deal vol dankbaarheid voor mij. Een droom die uitkomt.

Weliswaar een kort moment, maar… jullie kennen het gezegde wel en horen nu vast een oma zeggen: “wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.” met een vinger omhoog. Klopt. En ik eer het met volle teugen.


Zien uitkomen wat ik me visualiseer, door de doelen die ik stel, door te luisteren naar mijn intuïtie die fluistert en ik blindelings vertrouw; geeft me nieuwe moed. Het is dan wel klein en kort, maar ooh waw! Dit is gewoon al eens mogen voorproeven met een vinger van de gehele taart.


Nu je weer wat meer weet over mij ben ik ook heel benieuwd naar wie jij bent, vertel me jouw antwoorden in de comments.


Zet jij graag doelen voor het nieuwe jaar?

Of heb je een doel staan voor over meerdere jaren?

Welke stappen moet je dan al ondernemen dit nieuwe jaar?

En doe jij dan ook aan visualiseren?


-Lees hier mijn blogpost over doelen stellen en visualiseren -


Om af te sluiten wil ik iedereen de moed toewensen om jezelf te zijn, te durven je eigen visie, gevoel en doelen te volgen. Een fijn 2023 gewenst; het jaar om te leren lief zijn tegen jezelf.


*Proost*
38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page