top of page

2025 - Datums binnenkort beschikbaar

|

Gent

Cursus Tekentaal

Leer de taal van de beeldende therapie lezen voor in je eigen praktijk, klas of beroep. Leer het onderbewuste aan te spreken en breid je tools uit met veelbelovende werkvormen. Prijs - € 2240

Registratie gesloten
Zie andere evenementen

Registratie opent: 01 sep 2024, 08:00

Cursus Tekentaal
Cursus Tekentaal

Praktisch

2025 - Datums binnenkort beschikbaar

Gent, Voorlopig nog op zoek naar de beste locatie in Gent.

Over de masterclass

Deze opleiding hebben we van Nederland naar België laten overwaaien. In Nederland, waar je de 4 jarige opleiding tot creatief therapeut kan volgen, bij opleiding tekentaal, hebben we dit succesvolle losse studiejaar (reeds ontworpen voor coaches, therapeuten, docenten) naar België gebracht. 

De beeldende taal leren lezen is de kunst van correcte holistische vraagstelling en deze te koppelen aan emoties, lichaam en het leven van de cliënt. De creatieve werkvormen vormen de basis van deze lessen

De beeldende creatieve taal geeft informatie die zowel bewust als onbewust is opgeslagen bij onszelf. 

Terwijl we ons uiten door middel van tekenen, schilderen, boetseren,.. kunnen we bewust reflecteren op wat we maken, maar tegelijkertijd kunnen symbolen, kleuren, vormen en patronen die we gebruiken ook onbewuste emoties, herinneringen en gedachten weerspiegelen. Deze onbewuste beeldende taal te leren bevragen en analyseren vraagt oefening en vertaalslagen.

Het geeft extra inzicht over wat je al in huis hebt en wat je nog moet ontwikkelen, het legt je zekerheden en onzekerheden bloot.

Door vervolgens lichaamswerk in te zetten, vanuit een tekening, wordt iemand zich bewust van gedragingen of houdingen in een bepaalde situatie, dit helpt weer te doorvoelen hoe iets te kunnen veranderen. 

In de tekening kan je die veranderingen toevoegen waardoor een nieuw beeld, gevoel of gedachten ontstaan, dit vernieuwde beeld laat je de client intern opslaan. (bv adhv visualisatie) 

Er kunnen plaatsen geraakt en geheeld worden die soms moeilijk te bereiken zijn via traditionele gesprekstherapie.

Door aandachtig aan de slag te gaan maken clienten via het materiaal*, via hun lichaam, contact met hun gevoelswereld, intuïtie, schaduwkanten, onbewuste weten en verdrongen trauma's. - Sounds like magic, doesn't it? 

Hoe kan er iets bestaan dat ons onbewuste weten bloot legt? 

Tien jaar geleden was ik ook sceptisch en moest ik het zelf eerst even aan de lijve ervaren om het te geloven. Nu tien jaar later geef ik er zelf lessen over omdat de wereld mag weten dat deze magie voor iedereen ter beschikking ligt en dat het steeds opnieuw bewijst hoe ons lichaam alles reeds weet. 

Wil je het ook eerst zelf even uittesten voor je toezegt op de cursus? Schrijf je hier in voor één van onze masterclasses. 

Wat je gaat leren:

 • Je leert ontdekken dat elke creatie een verhaal vormt vanuit jouw (of die van je client) belevingswereld. 
 • Het lezen van deze veelzijdige beeldende creatieve taal - We staan stil bij bevraging, tijd-ruimte, het KIEST-model, symbolieken, betekenis, etc.. 
 • Je leert dat niets toeval is in een tekening, schilderij, kleiwerk, beweging, .. (Alles heeft een stem)
 • Onbewuste aspecten bloot te leggen. Waardoor het mogelijk is met beeldende therapie schaduwkanten of verdrongen delen te ontdekken. 
 • Elke module/les leer je verschillende direct toepasbare werkvormen.
 • Lichaamswerk inzetten.
 • Visualisaties inzetten
 • Inzichten te ontwikkelen in verschillende therapeutische benaderingen bij beeldende therapie.
 • Het zelfhelende vermogen aan te spreken en hoe dit werkt.

De themas die aanbod komen:

 1. De eerste indruk van de tekening (Op locatie))
 2. Klacht-hulpvraag-werkelijke behoefte
 3. Inductie/visualisatie technieken en kracht-zwakte
 4. Kleur en interactie in de tekening
 5. Symboliek en metaforen
 6. Bevragen van tijd en ruimte
 7. Energie en energetische tekenentechnieken (Op locatie)
 8. Mastersessie en counselen met zintuigvragen
 9. Mensbeeldtekeningen
 10. Het verhaal in de tekening
 11. Lichaamswerk  (Op locatie)
 12. Psychosynthese en subpersonen
 13. Schildertechnieken (Op locatie)
 14. De wil
 15. Hoofd-hart-buikintelligentie
 16. Presentaties (Op locatie) Ieder geeft een presentatie over het lezen van een tekening met een cliënt met vervolgopdrachten. Jaarafsluiting met een certificaat van deelname en competenties.

Praktische info ivm de lessen

 • Start januari 2025
 • Er zijn 16 lessen die om de twee weken zullen plaatsvinden in het weekend. (exacte datums zijn binnenkort beschikbaar)
 • De lessen gaan deels live (5 lesdagen van 10.00 – 17.00 op locatie te Gent) en deels online (11 lesdagen van 13.00 – 17.00 uur) door. 
 • Na iedere les krijg je de module van deze les digitaal toegestuurd. 
 • Je gaat het geleerde thuis oefenen en krijgt iedere les twee huiswerkopdrachten, één voor jezelf en één opdracht met een proefpersoon. 
 • Je ontvangt individuele en bruikbare feedback op elke huiswerkopdracht.

Voorwaarden om aan deze cursus deel te nemen:

 • Je hebt reeds een basis van individuele counselvaardigheden.
 • Je hebt reeds een opleiding tot coach, docent, leraar of therapeut achter de rug. Of je kan aantonen dat je dit vanplan bent te doen.
 • Enige ervaring met psychologie en leeftijdsfasen is gewenst. We werken vanuit een holistische mensvisie waarin denken, voelen, willen en doen aangesproken worden vanuit verschillende bewustzijnsniveaus (die zichtbaar gemaakt worden in het psychosynthesewerkmodel).
 • Je bent in het bezit van een laptop/computer.

Heb je vragen? Contacteer ons gerust.

*Materiaal: Schilderen, tekenen, klei en collage.

Deel dit evenement

bottom of page